Warm Technology Challenge

De Warme Technologie Challenge

Ben je student en heb je een innovatief idee dat een positieve impact kan hebben op het leven van mensen met dementie? Doe mee met de Warm Technology Challenge 2023! Een unieke kans om ondernemer-skills op te doen, je professionele netwerk uit te breiden en geldprijzen te winnen.

Over de Warm Technology Challenge

Dementie is een van de grootste uitdagingen van onze samenleving, aangezien de incidentie van ouderdomsziekten wereldwijd toeneemt. De maatschappelijke opvattingen over dementie zijn drastisch veranderd van het aanspreken van mensen met dementie op hun symptomen naar mensen met unieke levenservaringen. De aandacht verschuift naar goed leven met dementie en hoe niet-medicamenteuze interventies zoals technologie een belangrijke rol kunnen spelen om dit te ondersteunen. Er zijn echter nog veel uitdagingen in het verschiet. Technologie wordt vaak bedacht zonder volledige aandacht voor de beoogde gebruikersgroep, of een grondig begrip van de context waarin het moet opereren. Bovendien wordt technologie vaak gezien als onpersoonlijk, ingewikkeld en kil. Het TU/e ​​Centre of Expertise on Dementia & Technology (ECDT) heeft een nieuwe benadering van technologieontwerp ontwikkeld die we “Warm Technology” noemen en die we toepassen in het domein van dementie.

Warm Technology is inclusief, persoonsgericht en gericht op de capaciteiten en ambities van mensen met dementie en hun verzorgers, in plaats van op het compenseren voor het verlies van motorische functies of cognitieve vaardigheden. Met Warm Technology willen we bijdragen aan het welzijn van elke persoon door het respecteren van waardigheid, het ondersteunen van keuzevrijheid en het bieden van comfort en veiligheid.

Schrijf je in!
In deze studentenontwerpwedstrijd dagen we studenten uit om innovatieve en grensverleggende voorbeelden van warme technologie te bedenken die een betekenisvolle impact kunnen hebben op het leven van mensen met dementie en hun naasten. We zijn in het bijzonder op zoek naar inzendingen die de ethische uitdagingen van opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), sociaal ondersteunende robots (SAR’s) of virtual reality (VR) aanpakken en het begrip warme technologie voor mensen met dementie uitbreiden.

Inzendingen kunnen de vorm hebben van mock-ups, functionele prototypes, video’s, toekomstideeën, conceptuele visies, etc.

De inzendingen worden beoordeeld op:
1) impact op de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun sociale omgeving;
2) relevantie voor het concept van warme technologie door inclusie, waardigheid en empowerment te waarborgen;
3) nieuwe en creatieve toepassing van opkomende technologieën zoals AI, VR of SAR’s.

Geselecteerde inzendingen worden tijdens de challenge gecoacht door experts uit de industrie, de academische wereld en de zorgpraktijk. De geselecteerde inzendingen krijgen ook technische ondersteuning bij het maken van prototypes om hun idee om te zetten in levensvatbare demonstrators of producten. Tijdens de eindtentoonstelling en grand finale begin worden door een jury drie winnaars geselecteerd en geldprijzen toegekend naast unieke netwerkmogelijkheden gefaciliteerd door Alzheimer Nederland.

Inzendingseisen

De Warm Technology Challenge van 2023 werd gehouden in juli. Om op de hoogte te blijven van de challenge en de start van de nieuwe editie, moedigen we je aan je te abonneren op de ECDT-nieuwsbrief of het ECDT op LinkedIn volgen.

Warm Technology Challenge 2023

Na het succes van de eerste editie is in juni 2023 een tweede editie van de Warm Technology Challenge gehouden. Op 6 juni vond de finale plaats. De jury dit jaar? Een samenstelling van echte experts, waaronder Richard Dehne (innovatiemanager bij zorginstelling Savant), Minke Kooistra (Alzheimer Nederland), Charlotte Uil-Perdon (innovatiemanager bij zorginstelling Vitalis) en neuroloog Peter van Domburg. In totaal deden 7 teams mee aan de wedstrijd, beoordeeld op punten als:

1) Resonantie met het concept van warme technologie
2) Positieve impact op de kwaliteit van leven van mensen met dementie
3) Mate van uitwerking en toepasbaarheid in praktijk
4) Innovativiteit

Van links naar rechts: Maarten Houben (ECDT), Minke Kooistra (Alzheimer Nederland), Wouter Witteman & Tom Huijben (Suweve), Peter van Domburg (neuroloog), Richard Dehne (Savant), Sanne Metten (Window to Nature), Wisse Raaijmakers & Rutger Hooftman (MEMORAMA), Charlotte Uil-Perdon (Vitalis) en Ans Tummers (ECDT)

De winnaars van de tweede editie:

Met bescheiden trots presenteren wij de winnaars van de tweede editie:

2de plaats: Window to Nature

Sanne Metten

In de natuur zijn heeft veel voordelen, maar kan een uitdaging zijn voor bewoners met dementie met beperkte mobiliteit of moeite om veilig buiten te navigeren. Om de natuur naar het verpleeghuis te brengen is Window to Nature ontwikkeld. Het doel is om mensen met dementie in verpleeghuizen te verbinden met de natuur door middel van multisensorische stimulatie.

Window to Nature
1ste plaats: Suweve

Tom Huijben, Wouter Witteman

Met deze rolstoelaccessoire kan elke rolstoel worden omgevormd tot een hybride rolstoel die achteruit kan worden geduwd. Dit verbetert de sociale interactie tijdens wandelingen, omdat mensen met dementie in een rolstoel de persoon die hen duwt in de ogen kunnen aankijken. Dit maakt non-verbale communicatie mogelijk en vergemakkelijkt verbale communicatie. NB: Suweve heeft ook de TU/e Contest Audience Award gewonnen!

Suweve
3rde plaats: MEMORAMA

Wisse Raaijmakers, Rutger Hooftman

MEMORAMA gebruikt het myriorama-kunstwerk, dat bestaat uit verwisselbare panelen, als een hulpmiddel voor het bevorderen van creativiteit, zelfexpressie en sociale interactie tussen personen met dementie. MEMORAMA integreert soundscapes in de myriorama-activiteit om het vertellen van verhalen, herinneringen en sociale betrokkenheid te verbeteren.

MEMORAMA

Warm Technology Challenge 2022

Op 30 juni (tijdens DDAI 2022) vond de ontknoping van de eerste editie van de Warm Technology Challenge plaats. De juryleden (samengesteld door directeur van Alzheimer Nederland); een ontwerper, een medewerker van het ECDT en een mantelzorger; hadden een zware taak met het uitroepen van de drie winnaars.

Er werd met name gelet op de volgende punten:
1) positieve impact op de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun sociale omgeving;
2) relevantie voor het concept van warme technologie door inclusie, waardigheid en menselijke connectie te ondersteunen;
3) nieuwe en creatieve toepassing van opkomende technologieën zoals AI of VR;
4) en misschien het belangrijkste: vervult dit ontwerp of concept een behoefte of wens van een persoon met dementie?

Van links naar rechts: Wijnand IJsselsteijn (ECDT), Marco Blom (Alzheimer Nederland), Finn Timmermans, Yvon Ruitenburg, Bibi Vermeulen en Rens Brankaert (ECDT).

De winnaars van de eerste editie

Warm Smile App

Finn Timmermans

Een applicatie die zorgt voor glimlach op het gezicht van de persoon met dementie en haar daarbij een feel good moment bezorgt. De familie van de persoon met dementie die de app bedient voelt zich meer betrokken, voelt zich dichtbij en gerustgesteld….

Warm Smile App
Happje

Yvon Ruitenburg

Favoriete recepten kunnen via een eenvoudige applicatie worden samengesteld waarna de instructies eenvoudig op een grote vel papier via een bord kunnen worden gevolgd. Happje heeft tot doel mensen met dementie de regie en het zelfvertrouwen tijdens het kookproces terug te geven.

Happje
Mano

Bibi van der Meulen

Bibi heeft een handschoen ontworpen, waarbij menselijke warmte en tast worden gesimuleerd. Mensen met dementie, vooral in latere fases van de ziekte, hebben behoefte aan menselijke contact. Dit ontwerp kan helpen om de persoon met dementie een gevoel van geborgenheid te geven en rustgevend te werken tijdens angstig en nerveus gedrag.

Mano