Warm Technology Challenge

De Warme Technologie Challenge

Ben je student en heb je een innovatief idee dat een positieve impact kan hebben op het leven van mensen met dementie? Doe mee met de Warm Technology Challenge 2023! Een unieke kans om ondernemer-skills op te doen, je professionele netwerk uit te breiden en geldprijzen te winnen.

Over de Warm Technology Challenge

Dementie is een van de grootste uitdagingen van onze samenleving, aangezien de incidentie van ouderdomsziekten wereldwijd toeneemt. De maatschappelijke opvattingen over dementie zijn drastisch veranderd van het aanspreken van mensen met dementie op hun symptomen naar mensen met unieke levenservaringen. De aandacht verschuift naar goed leven met dementie en hoe niet-medicamenteuze interventies zoals technologie een belangrijke rol kunnen spelen om dit te ondersteunen. Er zijn echter nog veel uitdagingen in het verschiet. Technologie wordt vaak bedacht zonder volledige aandacht voor de beoogde gebruikersgroep, of een grondig begrip van de context waarin het moet opereren. Bovendien wordt technologie vaak gezien als onpersoonlijk, ingewikkeld en kil. Het TU/e ​​Centre of Expertise on Dementia & Technology (ECDT) heeft een nieuwe benadering van technologieontwerp ontwikkeld die we “Warm Technology” noemen en die we toepassen in het domein van dementie.

Warm Technology is inclusief, persoonsgericht en gericht op de capaciteiten en ambities van mensen met dementie en hun verzorgers, in plaats van op het compenseren voor het verlies van motorische functies of cognitieve vaardigheden. Met Warm Technology willen we bijdragen aan het welzijn van elke persoon door het respecteren van waardigheid, het ondersteunen van keuzevrijheid en het bieden van comfort en veiligheid.

Schrijf je in!
In deze studentenontwerpwedstrijd dagen we studenten uit om innovatieve en grensverleggende voorbeelden van warme technologie te bedenken die een betekenisvolle impact kunnen hebben op het leven van mensen met dementie en hun naasten. We zijn in het bijzonder op zoek naar inzendingen die de ethische uitdagingen van opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), sociaal ondersteunende robots (SAR’s) of virtual reality (VR) aanpakken en het begrip warme technologie voor mensen met dementie uitbreiden.

Inzendingen kunnen de vorm hebben van mock-ups, functionele prototypes, video’s, toekomstideeën, conceptuele visies, etc.

De inzendingen worden beoordeeld op:
1) impact op de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun sociale omgeving;
2) relevantie voor het concept van warme technologie door inclusie, waardigheid en empowerment te waarborgen;
3) nieuwe en creatieve toepassing van opkomende technologieën zoals AI, VR of SAR’s.

Geselecteerde inzendingen worden tijdens de challenge gecoacht door experts uit de industrie, de academische wereld en de zorgpraktijk, zoals Savant Zorg, Stichting Oradio, Admirror Care en meer! De geselecteerde inzendingen krijgen ook technische ondersteuning bij het maken van prototypes om hun idee om te zetten in levensvatbare demonstrators of producten in samenwerking met de TU/e ​​Innovation Space. Tijdens de eindtentoonstelling begin juni (nader te bepalen) zal een jury drie winnaars selecteren en geldprijzen toekennen naast unieke netwerkmogelijkheden gefaciliteerd door Alzheimer Nederland om hun concept of product verder te ontwikkelen en te verfijnen.

Inzendingseisen

Om deel te nemen, dien je een document van maximaal twee A4-pagina’s in te dienen waarin de ontwerpgedachte en motivatie achter je inzending wordt uitgelegd. Video-inzendingen zijn optioneel, maar worden ten zeerste aanbevolen. Studenten kunnen zowel in groep als individueel deelnemen. Als je geïnteresseerd bent, maar nog geen afgemaakt ontwerp hebt of aanvullende ondersteuning nodig hebt, neem dan contact met ons op via dementia@tue.nl. We kunnen ondersteuning bieden om je inzending verder te ontwikkelen en je helpen een teamgenoot te vinden of lid te worden van een andere studentengroep.

Dien je idee (document + video) in via email naar dementia@tue.nl. De deadline voor inzendingen is 10 maart 2023.

Contact
Neem voor meer informatie contact op met Maarten Houben (m.houben1@tue.nl), Ans Tummers (A.I.M.Tummers-Heemels@tue.nl) of Giulia Perugia (g.perugia@tue.nl).

Voor updates kan je je abonneren op de ECDT-nieuwsbrief of het ECDT op LinkedIn volgen.

Warm Technology Challenge 2022

Op 30 juni (tijdens DDAI 2022) vond de ontknoping van de eerste editie van de Warm Technology Challenge plaats. De juryleden (samengesteld door directeur van Alzheimer Nederland); een ontwerper, een medewerker van het ECDT en een mantelzorger; hadden een zware taak met het uitroepen van de drie winnaars.

Er werd met name gelet op de volgende punten:
1) positieve impact op de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun sociale omgeving;
2) relevantie voor het concept van warme technologie door inclusie, waardigheid en menselijke connectie te ondersteunen;
3) nieuwe en creatieve toepassing van opkomende technologieën zoals AI of VR;
4) en misschien het belangrijkste: vervult dit ontwerp of concept een behoefte of wens van een persoon met dementie?

Van links naar rechts: Wijnand IJsselsteijn (ECDT), Marco Blom (Alzheimer Nederland), Finn Timmermans, Yvon Ruitenburg, Bibi Vermeulen en Rens Brankaert (ECDT).

De winnaars van de eerste editie

Warm Smile App

Finn Timmermans

Een applicatie die zorgt voor glimlach op het gezicht van de persoon met dementie en haar daarbij een feel good moment bezorgt. De familie van de persoon met dementie die de app bedient voelt zich meer betrokken, voelt zich dichtbij en gerustgesteld….

Happje

Yvon Ruitenburg

Favoriete recepten kunnen via een eenvoudige applicatie worden samengesteld waarna de instructies eenvoudig op een grote vel papier via een bord kunnen worden gevolgd. Happje heeft tot doel mensen met dementie de regie en het zelfvertrouwen tijdens het kookproces terug te geven.

Mano

Bibi van der Meulen

Bibi heeft een handschoen ontworpen, waarbij menselijke warmte en tast worden gesimuleerd. Mensen met dementie, vooral in latere fases van de ziekte, hebben behoefte aan menselijke contact. Dit ontwerp kan helpen om de persoon met dementie een gevoel van geborgenheid te geven en rustgevend te werken tijdens angstig en nerveus gedrag.