In groten getale zijn de deelnemers naar Eindhoven afgereisd, luisteren geboeid naar de sprekers en tonen zich enthousiast tijdens de workshops in de middag. Tijdens de pauzes biedt de fantastische locatie de mogelijkheid om op het terras buiten te gaan zitten, te netwerken, de exposities te bezoeken of gewoon te genieten van de mooie bosrijke omgeving.
De drie keynote-speakers, alle drie werkzaam op verschillende vakgebieden in het dementieveld, wisten op inspirerende wijze het publiek te boeien. Tijdens de eerste lezing door Wijnand IJsselsteijn (ECDT-Eindhoven) worden belangrijke ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence, met het doel het leven van de persoon met dementie te ondersteunen, besproken. Niels Hendriks (LUCA Leuven) benadrukt de noodzaak voor de researcher om een emotionele band op te bouwen met de persoon met dementie. Als derde spreker een persoonlijk relaas van ervaringen en behoeften van mensen met dementie en hun omgeving uit de praktijk van Marjolein de Vugt (UMC- Maastricht) .
Na de lunch vertelt Sonja Bouten (midden) aan de zaal over de problemen en onzekerheden waar ze tegenaan loopt tijdens het koken sinds ze paar jaren geleden de diagnose jong dementie kreeg. Yvon Ruitenberg (ECDT) is op deze problematiek ingesprongen met haar ontwerp, genaamd “Happje”, dat ten doel heeft mensen met dementie de regie en het zelfvertrouwen tijdens het kookproces terug te geven (zie Warm Technology Challenge).
Tussen de presentaties in de grote zaal door kan men in het lager gelegen gedeelte een expositie bezoeken van de ontwerpen van de studenten die aan de Warm Technology Challenge meededen. In de beneden ruimte worden ontwerpen getoond, ontwikkeld door innovatieve bedrijven om het leven van de persoon met dementie te veraangenamen.
Na de laatste pauze vinden er simultaan een drietal workshops plaats, onder andere over Artificial Intelligence , het Certification-D project en een aantal uitgebreide sessies over Co-design van Warme Technologie; het ontwerpen met en voor de persoon met dementie.
Andrew Greenfield (Switch2Move) verzorgt een interactieve danssessie, wat zorgt voor veel plezier en interactie met het publiek.
Het laatste woord ter afsluiting is voor Marco Blom, directeur van Alzheimer Nederland, onze belangrijkste samenwerkingspartner bij het ECDT. Hij maakt de winnaars van de Warm Technology Challenge bekend en vindt hun werk zo belangrijk dat hij genereus het prijzengeld verhoogt naar 1000 euro per persoon. Daarbij benadrukt hij nogmaals het grote belang van vindingrijkheid en betrokkenheid van ontwerpers en onderzoekers op het gebied van warme technologie voor mensen met dementie. Vooral het onderling samenwerken en het nauw betrekken van de doelgroep in het proces vindt hij cruciaal.