Window to Nature

Window to Nature

Een multisensorisch raam om mensen met dementie in verpleeghuizen te verbinden met de natuur.

Dit multisensorische raam heeft als doel om mensen met dementie te verbinden met de natuur. Door de combinatie van video, geluid en geur wordt mensen met dementie een meeslepende natuurervaring geboden.

De verbinding met natuurlijke elementen zoals planten, vogels en bomen is essentieel voor ons als mensen. In wezen biedt de natuur multisensorische stimulatie en kan het helpen het welzijn te behouden of te verbeteren en negatieve symptomen te verminderen. Echter, het kan een uitdaging zijn voor bewoners met dementie die beperkte mobiliteit hebben of moeite hebben om zelfstandig en veilig in de buitenomgeving te navigeren.

Window to Nature is een multisensorisch raam dat als doel heeft om mensen met dementie te verbinden met de natuur. Door de combinatie van video, geluid en geur wordt mensen met dementie een meeslepende natuurervaring geboden. Wanneer het raam detecteert dat iemand nadert, past het volume zich aan op basis van de nabijheid. Deze interactieve functie moedigt gebruikers aan om het raam te openen, waardoor ze worden blootgesteld aan zorgvuldig samengestelde essentiële oliën die overeenkomen met het weergegeven natuurscène.

Naast de sensorische voordelen streeft Window to Nature ernaar om emotionele reacties op te roepen en betekenisvolle gesprekken over de natuur aan te wakkeren. Het dient als een toegangspoort voor ‘in het moment’ ervaringen, waardoor een gevoel van verbinding met de natuurlijke wereld wordt bevorderd. Het systeem biedt een modulair systeem dat het natuurscène en de bijbehorende geur bepaalt, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur..

Project details

  • Ontwerper: Sanne Metten
  • Periode: September 2022 – Januari 2023
  • Partners: Vitalis Vonderhof