Suweve

Suweve

Een rolstoelhulpstuk dat rolstoelwandelingen veel socialer maakt.

De Suweve is een rolstoelhulpstuk dat de sociale interactie tussen passagier en duwer tijdens een wandeling verrijkt door de handbewogen rolstoel om te keren.

Voor de meesten van ons is een wandeling met een dierbare een populaire sociale activiteit en een katalysator voor goede gesprekken. Helaas is dit niet het geval wanneer jij of je dierbare in een rolstoel zit. Mensen in een rolstoel worden altijd van achteren geduwd, waardoor non-verbale communicatie onmogelijk wordt. Bovendien maakt dit verbale communicatie moeilijk, vooral wanneer de bewoner of de duwer van de rolstoel niet meer duidelijk kan spreken of slecht hoort. Wanneer de persoon in de rolstoel dementie heeft, zien we helaas vaak dat interactie tijdens een wandeling totaal onmogelijk wordt, omdat de verbale capaciteiten van deze groep snel afnemen. Als gevolg hiervan voelt de persoon in de rolstoel zich vaak geïsoleerd tijdens een wandeling en kan hij of zij de behoeften of ongemakken niet uiten aan de verzorger. Aan de andere kant kan de verzorger niet zien hoe het met hun dierbare of cliënt in de rolstoel gaat en kan hij of zij ongemakken niet detecteren.

Suweve heeft als missie om het welzijn van rolstoelgebruikers, zowel de bewoner als de duwer, te verbeteren door hen de mogelijkheid te geven om tijdens een wandeling volwaardige sociale interactie met elkaar te hebben. Daartoe hebben we een rolstoelhulpstuk ontwikkeld dat het mogelijk maakt om bijna elke handbewogen rolstoel tijdelijk om te keren binnen 20 seconden. Op deze manier kan de rolstoel van voren worden geduwd, waardoor de bewoner en de duwer elkaar in de ogen kunnen kijken en alle vormen van sociale interactie mogelijk worden.

Onderzoekers

Wouter Witteman

Wouter Witteman

Project details

Tom Huijben.

Tom Huijben
.

Video van Suweve (EN)