SAM

SAM

Een klein en mooi moment.

SAM: een interactieve buddy om actie en interactie te stimuleren voor en tussen mensen met dementie.

SAM is ontworpen in samenwerking met zorgprofessionals, bewoners en familieleden van een zorginstelling van zorgorganisatie Mijzo, om interactie en activiteit te stimuleren voor mensen met dementie. In de gemeenschappelijke woonkamers, waar mensen met dementie het grootste deel van hun dag doorbrengen, heerst vaak een passieve sfeer. Om meer activiteit en interactie tussen de mensen te stimuleren, is SAM ontworpen.

SAM bestaat uit twee bollen die reageren op aanraking (schudden, tikken, strelen, vasthouden) door middel van licht, geluid en trillingen. Op deze manier kan iedereen prikkels ontvangen van SAM, omdat het drie verschillende zintuigen aanspreekt. De geluiden kunnen variëren, afhankelijk van het gewenste thema. Er zijn zes thema’s ingebouwd in SAM, zoals ‘lente’ of ‘zen’.

Naast actie wordt ook interactie gestimuleerd, omdat de bollen ook met elkaar communiceren. Als ze allebei worden gebruikt, imiteren ze elkaar en als er één niet wordt gebruikt, wordt de andere jaloers en toont dit door een jaloers geluid te maken en een rode gloed te geven. Als de bollen een tijdje niet worden gebruikt, trekken ze de aandacht door een geluid te maken en een blauwe gloed te tonen.

SAM bevindt zich op de tafel in de gemeenschappelijke woonkamer, zodat SAM op elk moment van de dag kan worden gebruikt en een lage drempel heeft voor gebruik. Het oplaadstation is een apart product dat overal waar het voor de zorgprofessionals handig is, kan worden geplaatst. Op dit station kunnen de bollen draadloos worden opgeladen, kan het thema worden ingesteld en kan het volume worden aangepast.

Project details

  • Ontwerpers: Emma Dhaeze, Serge Offermans, Rens Brankaert, Marit van de Kamp
  • Periode: Oktober 2019 – April 2020
  • Partners: Mijzo