Een meeslepende activiteit voor mensen met dementie en hun (in)formele zorgverleners, die associatief denken, sociale interactie en creativiteit stimuleert. Een veelvoorkomend negatief effect dat mensen met dementie ervaren, is eenzaamheid en sociale terugtrekking. De geluiden en beelden van Memorama bieden mogelijkheden om mensen met dementie op een betekenisvolle manier te verbinden met hun dierbaren en zorgverleners.
De activiteit is gebaseerd op een oud kunstconcept uit de jaren 1820, genaamd het “myriorama”; een modulair kunstwerk bestaande uit meerdere panelen die in elke volgorde kunnen worden gecombineerd om een samenhangend geheel te vormen. Het myriorama is opnieuw gepositioneerd als een betekenisvol concept voor dementiezorg, omdat het een toegankelijk creatief kader biedt waarin er geen goede of foute creaties zijn. Deelnemers kunnen hun eigen kunstwerken bouwen en herbouwen en hun eigen verhalen creëren, wat kan leiden tot betekenisvolle sociale interactie en het ophalen van herinneringen.
Met Memorama werken mensen met dementie en hun zorgverleners, vrienden of familie samen om hun persoonlijke myriorama te creëren. Tijdens het maken van het kunstwerk ontstaat er een omgevingsgeluidslandschap dat het landschap van de myriorama weerspiegelt en het kunstwerk tot leven brengt. De visuals en geluiden van de myriorama fungeren als tastbare prikkels voor herinneringen; de activiteit presenteert herkenbare elementen in een abstract landschap, waarmee deelnemers hun eigen fictieve wereld kunnen bouwen. Dit resulteert in een meeslepende audiovisuele activiteit die samenwerking en verhalen vertellen door middel van creativiteit oproept.