Mano

Mano

Mano streeft ernaar het welzijn van mensen met dementie te verbeteren door het creëren van innovatieve tactiele objecten, het bevorderen van sociale interactie en het verminderen van onrust door middel van aanrakingservaringen.

Tactiele ervaringen spelen een cruciale rol in het welzijn en de kwaliteit van leven van oudere volwassenen, vooral voor degenen die leven met dementie. Het tactiele systeem is het eerste dat zich ontwikkelt in de baarmoeder en blijft gedurende ons hele leven het primaire middel om de wereld te ervaren. Affectieve aanrakingstimulatie kan de stemming verbeteren, onrust en angst verminderen, en sociale interactie bevorderen.

Aanraking is niet alleen essentieel voor het hanteren van objecten of het detecteren van prikkels, maar is ook sociaal verankerd en nauw verbonden met onze emoties. Sociale aanraking, zoals knuffelen, hand vasthouden of strelen, is een cruciaal aspect van menselijke sociale interactie en emotie-regulatie. Studies hebben aangetoond dat, hoewel cognitieve vermogens afnemen, tactiele ervaringen belonend blijven en stress en angst kunnen verminderen.

Ontwerpinterventies bieden spannende mogelijkheden om betekenisvolle tactiele ervaringen te bevorderen. Innovatieve ontwerpen kunnen worden gemaakt met materialen zoals zachte stoffen, getextureerde oppervlakken of massagehulpmiddelen.

Om de aanraakbehoeften van mensen met dementie en hun (in)formele zorgverleners te verkennen, werd een verscheidenheid aan tactiele objecten geëvalueerd door middel van een iteratief ontwerponderzoek. Dit project onderzoekt twee tastbare artefacten, gemaakt van materialen die aanraakstimulatie en fysieke warmte bieden (bijv. zachte stoffen, getextureerde oppervlakken en verwarmingselementen). Met deze twee artefacten willen we momenten van sociale verbondenheid, warmte, kalmte en comfort in de dagelijkse zorgpraktijk vergroten.

Sanne Beijer

Sanne Beijer

Project details