LivingMoments

LivingMoments

Maak communicatie tastbaarder.

Het LivingMoments-apparaat biedt een servicesysteem dat de communicatie tussen mensen met dementie en hun dierbaren tastbaarder maakt en een persoonlijke manier van contact houden mogelijk maakt.

Mensen met dementie die thuis wonen of in de gemeenschap ervaren allerlei veranderingen in persoonlijkheid en gedrag. In de vroege tot latere stadia van de meeste vormen van dementie kan een persoon anders gaan gedragen naarmate de individuele vaardigheden veranderen. Dit kan zowel voor de persoon met dementie als voor hun dierbaren die voor hen zorgen, verontrustend zijn. Een veelvoorkomende gedragsverandering is dat ze minder sociale contacten hebben en gevoelens van eenzaamheid ervaren. Naarmate de vaardigheden van de persoon met dementie veranderen, kan het ook moeilijk worden om apparaten zoals mobiele telefoons te bedienen.

Het doel van dit onderzoeksproject was om nieuwe technologische oplossingen te ontwerpen en te testen die mensen met beginnende dementie helpen om sociale contacten te onderhouden. Als resultaat hiervan hebben we LivingMoments ontworpen, een communicatieapparaat dat het contact tussen mensen met dementie die thuis wonen en hun dierbaren tastbaarder maakt. Familieleden kunnen berichten sturen (dit kunnen foto’s, video’s of spraakberichten zijn) via een toegankelijke mobiele applicatie, waarna de persoon met dementie (en hun partner) een gedrukte ansichtkaart ontvangt en deze op het apparaat kan activeren om de levendige inhoud te bekijken. Het apparaat wordt nu verder ontwikkeld en getest in de praktijk. De wensen en behoeften van zelfstandig wonende mensen met dementie zijn gedurende het hele project het uitgangspunt geweest.

Project details

  • Ontwerpers & onderzoekers: Myrte Thoolen & Agnieszka Barbara Kolasinska.
  • Co-onderzoekers: Sebastiaan Peek, Liselore Snaphaan, Katrien Luijckx, Inge Bongers & Rens Brankaert
  • Periode: January 2018 – nu
  • Partners: Tranzo centre for care & wellbeing, GGZe, Slimmer Leven & Pleyade (Pleyade Innovatie Team). Officiële project website