GUIDEmentia

GUIDEmentia

Een handleiding voor mensen met dementie.


GUIDEmentia is ontworpen om een persoon met dementie zelfstandig door de activiteiten in een thuisomgeving te begeleiden.

We staan momenteel wereldwijd voor een vergrijzingsprobleem. Aangezien de kans op het ontwikkelen van dementie toeneemt met de leeftijd, zal ook het aantal mensen met dementie onvermijdelijk toenemen. Op een bepaald punt zullen er niet genoeg verzorgers zijn om voor iedereen die zorg nodig heeft te kunnen zorgen. Het gebruik van ondersteunende technologieën om dit tekort gedeeltelijk op te vangen, zal vroeger dan later belangrijk of zelfs essentieel worden.

Het uitvoeren van activiteiten die uit meerdere stappen bestaan, is moeilijk voor mensen met dementie. Om hen te ondersteunen, is een draagbaar apparaat ontworpen dat hen zelfstandig door het proces van een activiteit kan leiden, zoals koffie zetten, de tafel dekken of zich klaarmaken voor bed. GUIDEmentia is een service die bestaat uit dit apparaat voor de persoon met dementie en een applicatie voor hun omgeving. Met de applicatie kunnen familieleden en vrienden nieuwe instructievideo’s toevoegen aan het apparaat, afgestemd op de persoonlijke behoeften van de gebruiker.

Om een instructievideo te starten, houdt de gebruiker eenvoudig het apparaat tegen een NFC-sticker die is bevestigd aan de activiteit, bijvoorbeeld aan een koffiezetapparaat. Alle activiteiten die aan het apparaat zijn toegevoegd, bestaan uit korte video’s die de verschillende stappen visualiseren die nodig zijn om de activiteit te voltooien. Na het afspelen van een video kan de gebruiker aangeven dat hij klaar is voor de volgende stap, of dat hij de huidige stap opnieuw wil bekijken. Wanneer alle stappen zijn voltooid, is het apparaat klaar voor een nieuwe activiteit.

Met GUIDEmentia geloven we dat we de last van verzorgers kunnen verlichten en de onafhankelijkheid van mensen met dementie kunnen herstellen, waardoor ze langer en gelukkiger thuis kunnen blijven wonen.

Project details

  • Ontwerpers: Daborah Pulles, Tim Treurniet, Sander van der Zwan