Geurenpalet

Geurenpalet

Versterkt herinneringen van mensen met dementie.

Geurenpalet is een hulpmiddel dat herinneringen versterkt door middel van geur, speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie, om zelfvertrouwen, sociale interactie en herinnering te stimuleren.

Iedereen kent dit wel. Je komt een kamer binnen, je ruikt iets en plotseling ben je terug in het verleden. Je ziet beelden, je hoort geluiden, maar je voelt ook de emoties die je voelde op het moment dat je die geur voor het eerst rook. Dit wordt het Proust-effect genoemd, naar Louis Proust die dezelfde ervaring had met een koekje en een kop thee. Geurenpalet richt zich precies hierop en versterkt herinneringen door middel van geur, speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie, om zelfvertrouwen, sociale interactie en herinnering te stimuleren.

Geurenpalet is een gepersonaliseerd hulpmiddel dat kan worden besteld en gepersonaliseerd via een online systeem. Het systeem voorziet de gebruiker van gerelateerde geuren die gebaseerd zijn op autobiografische en persoonlijke voorkeuren. Zodra het palet is besteld, kan het hulpmiddel één-op-één met een familielid of in een groepssetting worden gebruikt. Het kan zorgverleners helpen om hoogwaardige en persoonlijke zorg te bieden.

Project details

  • Ontwerper: Jolijn van Sleeuwen
  • Periode: Februari 2016 – Juli 2016