Closer to nature

Closer to nature

Een interactieve natuurervaring voor mensen met dementie die in verpleeghuizen wonen.

Closer to Nature biedt een kans voor degenen die het zorgcentrum niet kunnen verlaten om een meer verbonden ervaring met de natuur te hebben.

Talrijke onderzoeken hebben de gunstige effecten van de natuur op de mens aangetoond, zelfs de meeslepende ervaring van virtuele natuur kan het hedonische welzijn verbeteren. Ondanks alle positieve effecten die de natuur heeft op ons cognitieve, emotionele en fysieke welzijn, zijn natuurgebaseerde interventies nog steeds onderbelicht en onderbenut als strategie voor de geestelijke gezondheid van mensen met dementie. Naarmate hun geheugen verslechtert, blijft het impliciete geheugen behouden, waardoor tactiele interactie steeds belangrijker wordt voor de dementiegroep.

Dit project heeft als doel een interactieve natuurervaring te creëren voor mensen met dementie die in langdurige zorginstellingen wonen, waar ze niet vaak toegang hebben tot echte natuur. We bereiken dit door middel van een eenvoudige tactiele interactie: een ouderwetse waterpomp die echt water in een voederbak voor dieren pompt, met op de achtergrond een live-feed van een zorgboerderij die wordt weergegeven op een HD-scherm. Zodra het systeem detecteert dat een bewoner van het zorgcentrum met de pomp bezig is, stuurt het een videofeed van de dieren die worden gevoerd. Door het natuurlijke rustgevende effect van de natuur te combineren met de principes van diertherapie, biedt ons project een kans voor degenen die het zorgcentrum niet gemakkelijk kunnen verlaten om zich meer verbonden te voelen met de natuur, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Het ontwerp van de interactie geeft de bewoners een gevoel van autonomie, zelferkenning en vervulling van verantwoordelijkheid voor hun zorgactie voor de virtuele dieren. Door de lage drempel en eenvoudige interactie is deze installatie aantrekkelijk in verschillende stadia van dementie.
Door onderzoek naar de betrokkenheid van bewoners met dementie bij dit interactieontwerp hopen we beter te begrijpen hoe interactieve entertainmentsystemen voor deze groep kunnen worden ontworpen, wat geschikt is voor hun verminderde cognitieve en fysieke vermogens en hoe hun zelfinitiatief bij interactie met het systeem kan worden gemotiveerd, om positieve effecten voor het welzijn van deze groep te optimaliseren.

In samenwerking met Vitalis Berckelhof, een ouderencentrum dat de levenskwaliteit van ouderen met en zonder dementie onderhoudt en verbetert, waar veel dementiepatiënten en verpleegkundigen samen hun tijd doorbrengen, hebben we toegang gekregen tot alle niveaus van inzichten door samen te werken met verschillende belanghebbenden en echte gebruikers.

Momenteel is Closer to Nature permanent geïnstalleerd in Vitalis Kleinschalig Wonen in Eindhoven voor verdere onderzoeksdoeleinden.

Project details

  • Ontwerpers: Yuan Feng, Dirk van de Mortel, Carlijn Valk, Xu Lin, Rens Brankaert, Jun Hu, Emilia Barakova, Matthias Rauterberg
  • Partners: Vitalis Berckelhof