Op 6 juni vond de finale plaats van de Warm Technology Challenge op de TU/e. De Warm Technology Challenge is een wedstrijd waar studenten hun concept rondom warme technologie voor mensen met dementie kunnen insturen. Tijdens de finale konden de studenten hun ontwerp pitchen voor een publiek van mensen uit industrie, de zorg, onderzoek, Alzheimer Nederland en andere geïnteresseerden. Vervolgens vond er een netwerklunch plaats waarbij de studenten hun project konden tentoonstellen en feedback kregen van het publiek. Uiteindelijk selecteerde de jury drie projecten voor de derde, tweede en eerste prijs.
Eerste prijs: Suweve
De eerste prijs van 1000 euro ging naar Wouter Witteman en Tom Huijben met hun project Suweve! De Suweve is een rolstoelaccessoire waarmee iedereen bijna elke rolstoel kan omvormen tot een omgekeerde rolstoel die achteruit kan worden gereden. Achteruit kan de rolstoel van voren worden geduwd, waardoor het mogelijk is elkaar in de ogen te kijken tijdens een wandeling. Net zoals bij een kinderwagen maakt dit non-verbale communicatie mogelijk en is het ook veel gemakkelijker om een gesprek te voeren met de persoon in de rolstoel. De jury was duidelijk heel lovend over dit project en zag veel potentieel om ingezet te worden in de zorg en om een betere situatie voor mensen met dementie te creëren. Verder was de jury ook onder de indruk van de reeds professionele uitwerking van het idee en prototype. Overigens is dit niet onopgemerkt gegaan, want Suweve heeft ook de Audience Award gewonnen op de TU/e Contest!
Tweede prijs: Window to Nature
De tweede prijs van 500 euro ging naar Sanne Metten met haar ontwerp: Window to Nature! Voor haar Final Master Project wilde Sanne een manier vinden om de natuur in het verpleeghuis te brengen. In de natuur zijn heeft natuurlijk de voorkeur. Dit kan echter een uitdaging zijn voor bewoners met dementie, omdat ze mogelijk beperkte mobiliteit hebben of moeite hebben om veilig buiten te wandelen. Window to Nature heeft als doel mensen met dementie in verpleeghuizen te verbinden met de natuur doormiddel van zintuigelijke stimulatie zoals beeld, geluid en geur.
Derde prijs: MEMORAMA
De derde prijs van 250 euro ging naar Wisse Raaijmakers en Rutger Hooftman met hun project MEMORAMA. De jury erkende de waarde van het project MEMORAMA, als een laagdrempelige manier om mensen met dementie een zinvolle en sociale activiteit te bieden. MEMORAMA gebruikt het myriorama-kunstwerk, dat bestaat uit verwisselbare panelen, als een hulpmiddel voor het bevorderen van creativiteit, zelfexpressie en sociale interactie tussen personen met dementie. MEMORAMA integreert soundscapes in de myriorama-activiteit om het vertellen van verhalen, herinneringen en sociale betrokkenheid te verbeteren.
Gefeliciteerd winnaars en dank deelnemers!
Namens het ECDT wensen we alle winnaars van harte proficiat met hun prijs, maar willen we ook alle andere studenten bedanken die hebben deelgenomen aan de Challenge voor hun inzet en werk om een positieve impact te maken op het leven van mensen met dementie: Sietse Nijman (Alma), Anusha Ravishankar (Touch and Soundscapes), Katja van den Hooven, Iordanis Prodromou, Jeroen Groot (Dance Chair) and Gülay Canbaloglu, Julie van der Hijde, Myrthe Hilderink, Emma Höngens (RemiSlide).