Toegang tot muziek

Toegang tot muziek

Voor mensen met dementie.

Hoe kan slimme technologie mensen met milde tot matige dementie ondersteunen om te profiteren van de positieve effecten van het luisteren naar muziek in het dagelijks leven? Met een focus op de interactie met muziek, zullen we onderzoeken hoe slimme technologie menselijke-product-interactie kan mogelijk maken terwijl het zich aanpast aan het verlies van initiatief.

Hoe kan slimme technologie mensen met milde tot matige dementie ondersteunen om te profiteren van de positieve effecten van het luisteren naar muziek in het dagelijks leven? De kwaliteit van leven van mensen met dementie neemt snel af wanneer zij moeite hebben met het gebruik van alledaagse producten en hun initiatief verliezen. Met een focus op de interactie met muziek, onderzoeken we hoe slimme technologie de interactie tussen mens en product kan mogelijk maken terwijl het zich aanpast aan het verlies van initiatief. Hierdoor zal kennis over interactieontwerp worden ontwikkeld om ontwerpers te helpen betere producten te creëren voor mensen met dementie.

In een eerste studie werd de rol van muziek in het dagelijks leven van mensen met dementie onderzocht. Contextmapping werd gebruikt om inzicht te krijgen in hun behoeften en barrières met betrekking tot het luisteren naar muziek. Een tweede studie verkende hoe het verlies van initiatief kan worden aangepakt in het ontwerp van een muziekspeler voor mensen met dementie. Deze studie is nog gaande, en de resultaten van de evaluatie van de muziekspeler zullen in 2022 worden gepubliceerd.

Onderzoeker

Rik Wesselink

Rik Wesselink

Onderzoek details

Insights

  • Deelnemers aan ons onderzoek (mensen met dementie) gebruiken actief muziek voor hun mentale welzijn.
  • Problemen bij het gebruik van producten beperken het gevoel van autonomie voor mensen met dementie en belemmeren het luisteren naar favoriete muziek.
  • Er zijn twee manieren om naar muziek te luisteren, namelijk muziek als achtergrond en luisteren naar muziek als gerichte activiteit. De meeste uitdagingen worden ervaren bij muziek als gerichte activiteit.
  • Mensen met dementie hebben interfaces nodig die aansluiten bij en kunnen aanpassen aan afnemende capaciteiten.
  • Het verlies van initiatief moet worden aangepakt in het ontwerp van producten voor mensen met dementie.