LiveNature

LiveNature


Rijke interactie voor mensen met dementie.

De LiveNature-installatie biedt mensen met dementie een manier om het verleden te herbeleven en dichter bij de natuur te komen door middel van gesimuleerde zintuiglijke ervaringen met rijke interactiemogelijkheden.

Een nieuw leven beginnen op een plek die je niet bewust hebt gekozen, is een moeilijke keuze voor zowel mensen met dementie als hun geliefden. In zorginstellingen zoals Vitalis Berckelhof (Vitalis) in Eindhoven, zoeken mensen naar nieuwe manieren om het comfort en geluk van cliënten te waarborgen, met als doel de “Hoogste Kwaliteit van Zorg”.

Er is grote behoefte aan innovatieve ontwerpen voor vrijetijdsactiviteiten om ervoor te zorgen dat de bewoners zich energiek en gelukkig blijven voelen. Een schattig huisdier is een geweldige optie, omdat het mensen met dementie kan activeren en de bewoners dagelijkse metgezellen biedt. Een echt dier zou echter het zorgpersoneel afleiden met extra werk, aandacht en veiligheidsrisico’s. Daarom bood Feng en het ontwerpteam de mensen die daar wonen een ontspannende, meer natuurlijke ervaring door gesimuleerd aaien van een robotdier, vergezeld van responsieve context met behulp van een augmented reality-display aan de muur.

Het 87-inch ultra-high definition scherm toont dynamische videobeelden van een grasveld met een kudde schapen om een raamuitzicht op een typisch Nederlands boerenerf te simuleren. De dynamische context was responsief, aangezien de interactie van bewoners met de robot niet alleen de beweging en geluid van de robot activeerde, maar ook de visuele en auditieve reacties van het display. Het ontwerp van LiveNature hoopt een rustgevend gevoel te brengen aan cliënten die in Vitalis wonen en zowel de bewoners als hun geliefden te laten genieten van een vrolijk moment gedurende de dag.

Onderzoeker

Yuan Feng

Yuan Feng

Onderzoek details