Tikkie Terug

Tikkie Terug

PSV-foundation haalt voetbalherinneringen op voor mensen met dementie.

Met het programma Tikkie Terug wil PSV Foundation een bijdrage leveren aan de acceptatie en integratie van mensen met dementie.

Het programma dat mede ontwikkeld is door studenten van Rens Brankaert bestaat uit activiteiten die gericht zijn op het het samen (her)beleven van geluksmomenten die er als fan van PSV legio zijn, en ook het stimuleren van gezond bewegen. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Alzheimer Nederland, Vitalis WoonZorg Groep, TU Eindhoven en Fontys Hogescholen.

De missie van Tikkie Terug is mensen met dementie zo lang mogelijk deel te laten nemen aan de maatschappij binnen eenieders mogelijkheden en voorkeuren. Daarnaast werkt PSV aan een dementievriendelijk Philips Stadion.

Herinneringen ophalen
Afgelopen maand was de eerste bijeenkomst gepland op locatie. En waar het Philips Stadion normaal gesproken wordt bemenst door gespannen voetballiefhebbers, spelen die dag een groep mensen met dementie de hoofdrol. Het stadion van PSV ontvangt tien deelnemers, een aantal vrijwilligers en één zorgmedewerker, die door middel van foto’s, geluidsfragmenten en video’s – met name gericht op voetbal – herinneringen ophalen. Begeleider Harm Oppers (programmaleider bij PSV-foundation) zet het clublied van PSV aan en ziet dat iedereen enthousiast begint mee te zingen. Als het clublied is afgelopen, vraagt vrijwilliger Annelies Hellings de groep om mee te doen met bewegingsoefeningen, die zijn opgenomen in het programma ‘Tikkie Terug’.

Speciale training.
Om de deelnemers adequaat te kunnen begeleiden, heeft zij, net als een aantal PSV Foundation-vrijwilligers eerder al een speciale training gevolgd. “De training is een onderdeel van het programma dementievriendelijk stadion”, vertelt Oppers. “We proberen hier handvatten te geven over hoe je het beste kunt omgaan met mensen met dementie”.

Als Hellings’ bewegingsoefeningen erop zitten, gaan alle deelnemers zitten en worden op de tafel een stapel foto’s van het Philips Stadion gelegd. “Wie is hier al een keer eerder geweest?”. Een wandeling over de grasmat kan natuurlijk niet ontbreken bij deze bijeenkomst, de verhalen en anekdotes komen los, herinneringen worden opgehaald.

“Het is hier echt heel mooi”, zegt Gerry, een van de deelnemers. “Het is heel bijzonder om zo dicht bij het veld te staan”. Ook dat is één van de doelen die Tikkie Terug nastreeft. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het ophalen van herinneringen goed is voor de hersenen van mensen die dementie hebben.

Harry Lubse, oud-voetballer en ambassadeur van de PSV Foundation, poseert ondertussen een laatste keer op een groepsfoto op het veld die gemaakt wordt ter afsluiting van deze eerste, zeer geslaagde bijeenkomst.

Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland was aanwezig bij de lancering in het PSV-stadion, samen met Henk van Tilburg (links), voorzitter van de afdeling van Zuidoost-Brabant. Naast Gerjoke, oud-keeper Hans van Breukelen en rechts oud-prof Harry Lubse.