Bezoek uit Canada van prof. Arlene Astell en haar studenten

Bezoek uit Canada van prof. Arlene Astell en haar studenten

De professor en haar studenten uit Canada kwamen het ECDT bezoeken om kennis te maken met warme technologie.

Vorige maand heeft een groep studenten onder leiding van prof. Arlene Astell uit Toronto Canada (https://rsi.utoronto.ca/faculty/arlene-astell) het ECDT in Eindhoven bezocht. Prof. Astell, specialist in geriatrie, richt zich in haar onderzoek op technologische interventies die mensen kunnen helpen zo goed mogelijk te leven met dementia.

In totaal 8 studenten die een module over Dementie volgen aan de Arts & Science faculteit van de University of Toronto zijn nieuwsgierig om meer te weten te komen over het concept “warme technologie” en onze werkwijze bij het ECDT. De studenten komen met verschillende achtergronden zoals psychologie, neurowetenschappen, genetica of ethiek, maar voelen zich allen verbonden via een drive om te werken met en voor mensen met dementie. Tijdens dat speciale vak worden de studenten een op een gekoppeld aan een oudere met dementie die in een verzorgingstehuis opgenomen is. Tijdens wekelijkse bezoekjes vertelt de oudere zijn levensverhaal aan de jonge student die met behulp van vragen en foto’s een compleet beeld vastlegt van zijn of haar vorig bestaan. Mooie verhalen en interessante anekdotes die anders verloren zouden zijn gegaan.

Deze affiniteit voor mensen met dementie heeft deze jonge mensen, onder leiding van Arlene, de halve wereld doen over vliegen om bij ons in Eindhoven, letterlijk en figuurlijk, in de keuken te komen kijken. Om de reizigers bekend te maken met ons werk vertellen Wijnand IJsselsteijn, Maarten Houben, Yvon Ruitenburg en Rucha Khot over hun onderzoek en de achterliggende visie van het ECDT. Na de lunch, tijdens de interactieve ontwerpsessies in kleinere groepjes, waar ideeën en ontwerpen gedeeld worden, blijkt dat onze presentaties in de ochtend een gevoelige snaar geraakt hebben. Vooral het streven in Nederland om naar de persoon achter de ziekte te kijken en deze zoveel mogelijk in zijn waarde te laten worden als verrassend en nieuw ervaren.

Het bezoek in de middag bij zorgboerderij “Grootenhout” maakt het “omdenken” bij Arlene en de studenten compleet en ziet men hoe de benadering van mensen met dementie ook anders kan: Ongedwongen wonen in huiselijke landelijke sfeer waarbij de bewoners veel vrijheid genieten en daarbij gestimuleerd worden om nog zoveel mogelijk deel te nemen aan het dagelijks leven op de boerderij. Naast de bevlogen lezing en afwisselende rondleiding van manager en bondgenoot Francien van de Ven vormen de prachtige paarden in de stallen een bijzondere attractie voor onze Canadese bezoekers. Er wordt levendig gekwebbeld, gekke selfies gemaakt voor het thuisfront en enkele studenten hebben zelfs grote plannen om het leven in Canada voor de mensen met dementie heel anders te gaan aanpakken. Het denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden spreekt de studenten met name heel erg aan.

Deze bijzondere dag van uitwisseling wordt afgesloten met een heerlijk etentje in de binnenstad waarna een lichamelijk en geestelijk verzadigd groepje studenten, vol beloftes en ideeën, de trein terug neemt naar Amsterdam.

Bezoek aan zorgboerderij “Grootenhout” Maria-Hout.
Brainstormsessie op de TU/e
Etentje in het centrum van Eindhoven