Nieuws

Nieuws

Ons laatste nieuws, inzichten en evenementen

Het ECDT op CHI ’22

De ‘ACM CHI Conference on Human Factors in Computing’ is de meest vooraanstaande internationale conferentie in het veld van mens-machine interactie. De afgelopen editie mocht weer op locatie plaats hebben – dit keer in New Orleans. Het ECDT was erbij met twee papers – van Myrthe Thoolen en Maarten Houben. Het onderwerp dementie resoneert ook in toenemende mate binnen deze gemeenschap – van co-design samen met mensen met dementie, tot onderzoeksmethodologie, tot zelfs cybersecurity om mensen met dementie te beschermen tegen digitale fraude en oplichting.

De winnaars van de World JAIN Challenge!

De initiatiefnemers  van de World JAIN Challenge organiseerden een wedstrijd om ontwerpers en ontwikkelaars die betrokken zijn bij de hulp aan mensen met dementie en hun omgeving, samen te brengen. Tijdens een feestelijke ceremonie in Den Haag op 6 april heeft Minister Conny Helder (Minister Langdurige Zorg en Sport) in het bijzijn van Hans Arnold van JAIN en Wijnand IJsselsteijn van het ECDT de winnaars van de competitie bekend gemaakt.

Peter Thuis: een man met meerdere ‘petten’

Bij het Expertise Centrum Dementie & Technologie zijn wij niet alleen geïnteresseerd in onderzoek naar en toepassingen van Warme Technologie, maar ook in de inhoudelijke programma’s van  zorgopleidingen. Daar worden de mannen en vrouwen gevormd die straks werkzaam zijn in de verpleeghuizen of helpen in thuissituaties. Peter Thuis, expert en ervaringsdeskundige, en onder meer bestuursvoorzitter van ROC Gilde Opleidingen en voorzitter Raad van Toezicht van Meandergroep vertelt ons hier meer over.

ECDT verwerft leidende rol onderzoek AI & Dementie

We delen graag het fantastische nieuws dat NWO/ZonMW recentelijk een miljoenenproject heeft toegekend aan een breed consortium, geleid door ons Expertise Centrum voor Dementie & Technologie. Dit project, genaamd QoLEAD (Quality of Life by use of Enabling AI in Dementia), gaat de brug slaan tussen kunstmatige intelligentie en warme zorg ten behoeve van mensen met dementie

Conferentie AI & Dementie

Op 30 juni 2022 organiseert het ECDT de eerste conferentie voor Dementie, Design en AI in Eindhoven.
Voor onderzoeksinstellingen, zorgprofessionals, bedrijven, mantelzorgers en voor jou!

Warme Technologie Challenge!

Help mee om het leven van mensen met dementie te verbeteren! De warme technologie challenge is een wedstrijd voor studenten die zich met hun ontwerpen willen inzetten voor mensen met dementie. De geselecteerde ontwerpen worden getoond op de conferentie Dementie, Design and AI op 30 juni 2022.

Koken met Dementie

Zolang mogelijk zelf en eenvoudig je lievelingseten kunnen bereiden kan het thuisgevoel en het zelfvertrouwen van een persoon met dementie een enorme boost geven.

Lees hoe Sonja  Bouten heerlijke knoflook champignons bereidt met een beetje behulp van de toepassing van Yvon Ruitenberg.

Interview Hans Arnold

Hans Arnold en het Joint Artificial Intelligence Network “JAIN” zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Een man en zijn organisatie” waarmee we vanuit ons Expertise Centrum Dementie & Technologie (ECDT) aan de TU/e een bijzondere samenwerking hebben opgebouwd. Wij interviewden hem over zijn passie voor het helpen van mensen met dementie.

Interview Sonja Bouten

Sonja (54) is twee jaar geleden gediagnosticeerd met jong dementie. Wij interviewden haar om te praten over de uitdagingen, over hoe technologie kan bijdragen maar ook over de mooie momenten van het leven.

Tikkie Terug

Met het programma “Tikkie Terug” wil PSV Foundation een bijdrage leveren aan de acceptatie en integratie voor mensen met dementie. Het programma dat mede ontwikkeld is door studenten van Rens Brankaert van Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven bestaat uit activiteiten die gericht zijn op het het samen (her)beleven van geluksmomenten die er als fan van PSV legio zijn, en ook het stimuleren van gezond bewegen. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Alzheimer Nederland, Vitalis WoonZorg Groep, TU Eindhoven en Fontys Hogescholen. De missie van Tikkie Terug is mensen met dementie zo lang mogelijk deel te laten nemen aan de maatschappij binnen eenieders mogelijkheden en voorkeuren. Daarnaast werkt PSV aan een dementievriendelijk Philips Stadion.

Artikel over het Centrum in het Eindhovens Dagblad

Lees hier het artikel over het centrum in het Eindhovens Dagblad!


Artikel over het Centrum van de TU/e

Lees meer over het centrum in dit artikel


Wijnand IJsselsteijn als spreker bij het 29th Alzheimer Europe Conference