Nieuws

Ons laatste nieuws, inzichten en evenementen

Paper gepresenteerd op CHI: Evolving Presentation of Self: The Influence of Dementia Communication Challenges on Everyday Interactions

CHI 2024

CHI 2024 werd gehouden in Hawaï, waar de ECDT bijdroeg met verschillende papers, cursussen en workshops. Onder de presentaties was het paper van Yvon Ruitenburg getiteld “Evolving Presentation of Self: The Influence of Dementia Communication Challenges on Everyday Interactions”. Deze paper onderzoekt hoe communicatie-uitdagingen gerelateerd aan dementie van invloed zijn op de zelfpresentatie van een persoon in alledaagse interacties, met implicaties voor onderzoek naar Mens-Computerinteractie en de ontwikkeling van ondersteunende technologieën.

Lees meer!

Paper gepresenteerd op CHI: Design Opportunities for Care Transitions in Dementia: Understanding Informal Caregivers’ Experiences Through a Practice-Informed Approach

CHI 2024

CHI 2024 vond plaats in Hawaï, waar de ECDT bijdroeg met verschillende papers, cursussen en workshops. Maarten Houben en Rens Brankaert presenteerden het paper: “Design Opportunities for Care Transitions in Dementia: Understanding Informal Caregivers’ Experiences Through a Practice-Informed Approach”. Deze paper rapporteert over een interviewstudie die de ervaringen en reflecties onderzoekt van informele zorgverleners van mensen met dementie vóór, tijdens en na de overgang van hun familielid met dementie naar formele residentiële zorg.

Lees meer!

Fan Wang over haar promotieonderzoek naar misleidingskwesties in mens-robotinteractie voor mensen met dementie.

“Gedurende de eerste maanden van mijn promotie heb ik me diep verdiept in dit onderwerp door mijn deelname aan de HOMEDEM Training School aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), waar ik veel onderzoekers heb ontmoet die zich inzetten voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie…”

Lees meer!

Wij zijn gewone mensen, die je ook zo moet behandelen.” In gesprek met Gerda Van Tongerloo

Interview | februari 2024

Wij ontmoeten Gerda voor het eerst in Helsinki bij Alzheimer Europe. Ze is hier aanwezig als ambassadeur voor Alzheimer Nederland en vertegenwoordigt als co-onderzoeker de onderzoeksgroep Brain Power. Ze vertelt in een spontaan gesprek over haar vasculaire cognitieve stoornis, een voorloper van vasculaire dementie. Ze raakt ons met haar positiviteit en gevoel voor humor en we spreken af om Gerda in Zeist te bezoeken, ook om haar te interviewen voor deze nieuwsbrief.

Lees meer!

Tentoonstelling op de Dutch Design Week 2023

Maarten Houben en Rens Brankaert van het ECDT waren betrokken bij het Age-Fi-project die in oktober op de Dutch Design Week te zien en vooral te ervaren was. De installatie was bedoeld om mensen op een interactieve manier te laten nadenken over technologieën die het ouder worden thuis ondersteunen, aan de hand van dystopische video’s.

Lees meer!

Het ECDT gaat haar werk presenteren op CHI 2024! 

Onderzoekers van het Expertisecentrum voor Dementie & Technologie zullen ook dit jaar weer hun werk presenteren op de jaarlijkse CHI-conferentie (uitgesproken als ‘kai’), die plaatsvindt in Honolulu, Hawaii van 11 tot 16 mei 2024. De ACM CHI-conferentie is de grootste internationale conferentie op het gebied van mens-computerinteractie. Verschillende leden van het ECDT-team zullen presentaties geven over hun onderzoeken en ook dit jaar zal er weer een cursus gegeven worden. 

Lees meer!

Interview met Hilde Verbeek

Interview | 09-2023

Hilde Verbeek is hoogleraar Long-Term Care Environments aan de Universiteit Maastricht. Volgens Hilde is het nodig dat we de huidige discussie over ouderenzorg “helemaal anders moeten gaan voeren”. Zij denkt daarbij o.a. aan de mogelijkheden van kleinschalige woongemeenschappen, midden in onze samenleving, waarbij ouderen zo lang mogelijk onderdeel blijven uitmaken van de vitale gemeenschap.

Interview!

Meeloopstage van Teis in Terneuzen

Onze nieuwe PhD kandidaat, Teis Arets, vertelt over zijn ervaringen tijdens zijn meeloopstage bij SVRZ in Terneuzen. SVRZ is een expert in ouderenzorg, en wonen, zorg en welzijn zijn mooi op elkaar afgestemd. Voor iemand die, los van een ervaring met zijn eigen oma, nog geen ervaring had met het omgaan met mensen met dementie was deze stage een onmisbare stap in de loopbaan van Teis!

Lees meer!

Nederlandse Delegatie Onderzoekt Dementiezorg in China

Bezoek | 21-27 oktober 2023

In oktober bracht demissionair minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport een officieel bezoek aan China. De ministeriële delegatie, inclusief Wijnand IJsselsteijn van het ECDT, voerde gesprekken met collega’s en bestuurders in het dementieveld, bezocht top-universiteiten, zorgcentra, ziekenhuizen, geheugenklinieken en thuiszorgwinkels. Er vond uitwisseling plaats via congressen en seminars over dementie, met als overkoepelend thema “Defeating Dementia”. De reis langs Beijing, Shanghai en Hong Kong was buitengewoon intensief, inspirerend en indrukwekkend, met elke locatie die op zichzelf al verschillende werelden vertegenwoordigde.

Lees meer!

Writers’ retreat

Uitstapje | 07-2023

Een deel van het ECDT-team heeft genoten van enkele dagen samen in een vakantiehuis aan de Zeeuwse kust voor team building en om samen aan papers te schrijven.

Lees meer

Introductie nieuwe teamleden

We willen jullie graag voorstellen aan onze nieuwe ECDT-teamleden! De nieuwe aanwinsten zijn experts in HRI, Computerwetenschappen, design en paramedische studies. Samen doen we onderzoek naar AI, warme technologie, implementatie van technologie in de dementiezorg en sociale robots, met als doel de levenskwaliteit van mensen met dementie te verbeteren.

Lees meer

Interview Francien van de Ven

Interview | 12-09-2023

In dit interview vertelt Francien van de Ven over haar werk en leven bij het Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout, Brabant. Het gesprek gaat over de bijzondere “thuiskom ervaring”, het leven in vrijheid en het streven naar “geluksmomentjes” voor de bewoners van Grootenhout.

Lees meer

CHI 2023

Event | 23-04 tot 28-04 2023

Onderzoekers van het Expertisecentrum voor Dementie & Technologie waren opnieuw aanwezig op de jaarlijkse CHI-conferentie. Het werk van Yvon Ruitenburg gepresenteerd, en het ECDT heeft een cursus en een workshop gegeven.

Lees meer

“(…) uiteindelijk wil ik de ouderenzorg veranderen en verbeteren” – in gesprek met Sytse Zuidema

Interview | 06-2023

Een man met het hoofd in de wetenschappelijke wolken, maar met de voeten in de klei van de ouderenzorg. Een interessant gesprek over oudere mensen, onbegrepen gedrag, technologische ambities en Groningse nuchterheid.

Lees meer

Finale WTC 2023

Event | 06-06-2023

Op 6 juni vond de finale plaats van de Warm Technology Challenge op de TU Eindhoven. De Warm Technology Challenge is een wedstrijd voor studenten die hun idee of product van warme technologie voor mensen met dementie (…)

Lees meer

ISBEP Resultaten

Challenge | 14-06-2023

Het afgelopen semester zijn twee groepjes studenten aan de slag gegaan met Warme Technologie voor hun Bachelor Eindproject bij de Innovation Space (ISBEP). De uitkomsten daarvan? Die lees je in dit artikel, dat is geschreven door de studenten zelf.

Lees meer

Hoe gelukkiger de mensen waar we voor zorgen zijn, dat maakt ons ook gelukkiger”: een interview met Richard en Anke van Savant Zorg

Interview | 02-2023

We geven het woord aan twee bijzondere mensen die werkzaam zijn in de zorg. Zij houden zich als team bezig met het onderzoeken en implementeren van technische innovaties in de woonzorglocaties en wijkzorg van Savant Zorg.

Lees meer

Bezoek uit Canada van prof. Arlene Astell en haar studenten

Visit | 22-02-2023

Vorige maand heeft een groep studenten onder leiding van prof. Arlene Astell uit Toronto Canada het ECDT bezocht. Prof. Astell, specialist in geriatrie, richt zich in haar onderzoek op technologische interventies die mensen kunnen helpen zo goed mogelijk te leven met dementie. De 8 studenten volgen een module over Dementie aan de Arts & Science faculteit van de University of Toronto.

Lees meer

ISBEP-Uitdaging

Challenge | 02-2023 – 06-2023

Elk jaar hebben de studenten aan de TU/e de mogelijkheid om deel te nemen aan een ISBEP programma (Innovation Space Bachelor End Project). De studenten zijn afkomstig van verschillende opleidingen binnen de universiteit en werken binnen het team aan een actueel probleem of dilemma uit onze samenleving.

Lees meer

Warm Technology Challenge – Opening editie 2023

Challenge | 16-12-2022

De tweede editie van de Warm Technology Challenge is van start! Tot 10 Maart kunnen studenten in deze ontwerpwedstrijd innovatieve en grensverleggende voorbeelden van warme technologie indienen die een betekenisvolle impact kunnen hebben op het leven van mensen met dementie en hun naasten.

Lees meer

Course Human Computer Interaction

Course 12-4-2023 & 27-4-2023

Ben je geïnteresseerd in het ontwerpen van technologieën voor en met kwetsbare mensen en hun omgeving door hen te betrekken in het ontwerp- en onderzoeksproces? Schrijf je dan in voor deze course in Human Computer Interation!

Lees meer

Aanraking in ons dagelijks leven: de Dutch Touch community

Event | 12-2022

Afgelopen maand was het weer mogelijk voor de leden van de “Dutch Touch” gemeenschap in Nederland om fysiek elkaar te ontmoeten, deze keer op de Universiteit van Utrecht. Voor een wetenschappelijk onderzoeksgroep die aanraking, en met name affectieve aanraking in de breedste zin van het woord, bestudeert wel een ‘raison d’être’ (…)

Lees meer

Interview Nel en Ton Krieger: “We leven bij de dag en genieten met volle teugen

Interview | 12-2022

Ruim 9 jaar geleden ging Nel Krieger met vroeg-pensioen. Al kort hierna, na een rijk leven als locatie-verantwoordelijke van twee verzorgingshuizen valt haar op dat echtgenoot Ton regelmatig tekenen van vergeetachtigheid vertoont…. Lees bijgaand meer over de vooruitstrevende en persoonsgerichte benadering van (…)

Lees meer

AI voor mensen met dementie: ‘Co-design is key’

Zorgvisie | 30-11-2022

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur, tijd voor reflectie. In Het jaar van blikken bestuurders en experts uit verschillende zorgbranches terug op 2022. Wijnand IJsselsteijn, hoogleraar en directeur van het Expertise Centrum Dementie & Technologie, bijt het spits af. Hij vertelt over nieuw onderzoek naar persoonsgerichte dementiezorg middels (…)

Lees meer

PhD Defense Maarten Houben

Cursor | 01-11-2022

Op 1 november verdedigde een van onze gewaardeerde teamleden en prettige collega, Maarten Houben, zijn PhD over het ontwerp van alledaagse geluiden bij mensen met dementie. Met trots kunnen we mededelen dat het werk van Maarten cum laude werd gewaardeerd! Maarten zal verbonden blijven aan het ECDT (…)

Lees meer

Inspirerende sprekers op mini-symposium

Event | 01-11-2022

Op 1 november promoveerde Maarten Houben cum laude op zijn proefschrift “Design for Everyday Sounds in Dementia”. Na de promotieplechtigheid gaven drie van de gerenommeerde commissieleden een lezing over hun passie en werk in het veld van Dementie, Technologie en Design tijdens het door het ECDT georganiseerde mini-symposium (…)

Lees meer

Expertise Centrum @ Alzheimer Europe

Event | 19-10-2022

Van 17 tot 19 oktober vond in Boekarest, Roemenië, de Alzheimer Europe Conference 2022 plaats. Tijdens het door Alzheimer Nederland gesponsorde evenement kreeg ECDT de kans om haar huidige en toekomstige onderzoeksprojecten te bespreken. Tijdens het evenement verzorgden drie sprekers presentaties waarin het werk van ECDT (…)

Lees meer

Terugblik op DDAI

Event | 30-06-2022

Met grote getalen zijn de deelnemers naar Eindhoven afgereisd, luisteren geboeid naar de sprekers en tonen zich enthousiast tijdens de workshops in de middag. Tijdens de pauzes biedt de fantastische locatie de mogelijkheid om op het terras buiten te gaan zitten, te netwerken, de exposities te bezoeken of gewoon te genieten van de mooie bosrijke omgeving.

Lees meer

Interview met Trudy

Interview | 10-2022

Op een van die talloze prachtige zonovergoten dagen van deze zomer worden we hartelijk welkom geheten in het mooie huis van Trudy van Helmond. Trudy is al meer dan 10 jaar voorzitster van de Katholieke Bond Ouderen (KBO) in Eindhoven en enorm betrokken bij het wel en wee van de oudere in onze samenleving. Als ECDT trekken we samen met Trudy (…)

Lees meer

ECDT op Dementia Lab

Event | 22-09-2022

Afgelopen week was het Expertise Centrum Dementie & Technologie goed vertegenwoordigd op de Dementia Lab Conference 2022 in Leuven, georganiseerd door LUCA School of Arts en KU Leuven. Zo hebben onze Francesca Toso en Rens Brankaert een workshop en lezing gegeven over Certification-D, een project in samenwerking met bedrijven uit het veld (…)

Lees meer

ECDT op CHI ’22

Event | 24-05-2022

De ‘ACM CHI Conference on Human Factors in Computing’ is de meest vooraanstaande internationale conferentie in het veld van mens-machine interactie. De afgelopen editie mocht weer op locatie plaats hebben – dit keer in New Orleans. Het ECDT was erbij met twee papers – van Myrthe Thoolen en Maarten Houben. […]

Lees meer

De winnaars van de World JAIN Challenge!

Nieuws | 06-04-2022

De initiatiefnemers van de World JAIN Challenge organiseerden een wedstrijd om ontwerpers en ontwikkelaars die betrokken zijn bij de hulp aan mensen met dementie en hun omgeving, samen te brengen. Tijdens een feestelijke ceremonie in Den Haag op 6 april heeft Minister Conny Helder (Minister Langdurige Zorg en Sport) […]

Lees meer

Peter Thuis: een man met meerdere ‘petten’

Interview | 06-2022

Bij het Expertise Centrum Dementie & Technologie zijn wij niet alleen geïnteresseerd in onderzoek naar en toepassingen van Warme Technologie, maar ook in de inhoudelijke programma’s van zorgopleidingen. […] Peter Thuis, expert en ervaringsdeskundige, en onder meer bestuursvoorzitter van ROC Gilde […]

Lees meer

ECDT verwerft leidende rol onderzoek AI & Dementie

Nieuws | 03-2022

We delen graag het fantastische nieuws dat NWO/ZonMW recentelijk een miljoenenproject heeft toegekend aan een breed consortium, geleid door ons Expertise Centrum voor Dementie & Technologie. Dit project, genaamd QoLEAD (Quality of Life by use of Enabling AI in Dementia), gaat de brug slaan tussen AI en warme zorg ten […]

Lees meer

Conferentie AI & Dementie

Event | 03-2022

Op 30 juni 2022 organiseert het ECDT de eerste conferentie voor Dementie, Design en AI in Eindhoven. Voor onderzoeksinstellingen, zorgprofessionals, bedrijven, mantelzorgers en voor jou!

Lees meer

Koken met Dementie

Nieuws | 03-2022

Zolang mogelijk zelf en eenvoudig je lievelingseten kunnen bereiden kan het thuisgevoel en het zelfvertrouwen van een persoon met dementie een enorme boost geven. Lees hoe Sonja Bouten heerlijke knoflook champignons bereidt met een beetje behulp van de toepassing van Yvon Ruitenberg.

Lees meer

Interview Hans Arnold

Interview | 12-2021

Hans Arnold en het Joint Artificial Intelligence Network “JAIN” zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Een man en zijn organisatie” waarmee we vanuit ons Expertise Centrum Dementie & Technologie (ECDT) aan de TU/e een bijzondere samenwerking hebben opgebouwd. Wij interviewden hem […]

Lees meer

Interview Sonja Bouten

Interview | 10-2021

Sonja (54) is twee jaar geleden gediagnosticeerd met jong dementie. Wij interviewden haar om te praten over de uitdagingen, over hoe technologie kan bijdragen maar ook over de mooie momenten van het leven.

Lees meer

Tikkie Terug

Nieuws | 10-2021

Met het programma “Tikkie Terug” wil PSV Foundation een bijdrage leveren aan de acceptatie en integratie voor mensen met dementie. Het programma dat mede ontwikkeld is door studenten van Rens Brankaert van Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven bestaat uit activiteiten die gericht zijn op het […]

Lees meer

“Warme technologie voor mensen met dementie”

Eindhovens Dagblad | 20-07-2021

Lees meer

“Warme technologie plaatst mensen met dementie centraal

Cursor | 16-07-2021

Lees meer

ECDT @ 29th Alzheimer Europe Conference

Event | 25-09-2019