Nieuws

Ons laatste nieuws, inzichten en evenementen

CHI 2023

Event | 23-04 tot 28-04 2023

Onderzoekers van het Expertisecentrum voor Dementie & Technologie waren opnieuw aanwezig op de jaarlijkse CHI-conferentie. Het werk van Yvon Ruitenburg gepresenteerd, en het ECDT heeft een cursus en een workshop gegeven.

Lees meer

“(…) uiteindelijk wil ik de ouderenzorg veranderen en verbeteren” – in gesprek met Sytse Zuidema

Interview | 06-2023

Een man met het hoofd in de wetenschappelijke wolken, maar met de voeten in de klei van de ouderenzorg. Een interessant gesprek over oudere mensen, onbegrepen gedrag, technologische ambities en Groningse nuchterheid.

Lees meer

Finale WTC 2023

Event | 06-06-2023

Op 6 juni vond de finale plaats van de Warm Technology Challenge op de TU Eindhoven. De Warm Technology Challenge is een wedstrijd voor studenten die hun idee of product van warme technologie voor mensen met dementie (…)

Lees meer

ISBEP Resultaten

Challenge | 14-06-2023

Het afgelopen semester zijn twee groepjes studenten aan de slag gegaan met Warme Technologie voor hun Bachelor Eindproject bij de Innovation Space (ISBEP). De uitkomsten daarvan? Die lees je in dit artikel, dat is geschreven door de studenten zelf.

Lees meer

Hoe gelukkiger de mensen waar we voor zorgen zijn, dat maakt ons ook gelukkiger”: een interview met Richard en Anke van Savant Zorg

Interview | 02-2023

We geven het woord aan twee bijzondere mensen die werkzaam zijn in de zorg. Zij houden zich als team bezig met het onderzoeken en implementeren van technische innovaties in de woonzorglocaties en wijkzorg van Savant Zorg.

Lees meer

Bezoek uit Canada van prof. Arlene Astell en haar studenten

Visit | 22-02-2023

Vorige maand heeft een groep studenten onder leiding van prof. Arlene Astell uit Toronto Canada het ECDT bezocht. Prof. Astell, specialist in geriatrie, richt zich in haar onderzoek op technologische interventies die mensen kunnen helpen zo goed mogelijk te leven met dementie. De 8 studenten volgen een module over Dementie aan de Arts & Science faculteit van de University of Toronto.

Lees meer

ISBEP-Uitdaging

Challenge | 02-2023 – 06-2023

Elk jaar hebben de studenten aan de TU/e de mogelijkheid om deel te nemen aan een ISBEP programma (Innovation Space Bachelor End Project). De studenten zijn afkomstig van verschillende opleidingen binnen de universiteit en werken binnen het team aan een actueel probleem of dilemma uit onze samenleving.

Lees meer

Warm Technology Challenge – Opening editie 2023

Challenge | 16-12-2022

De tweede editie van de Warm Technology Challenge is van start! Tot 10 Maart kunnen studenten in deze ontwerpwedstrijd innovatieve en grensverleggende voorbeelden van warme technologie indienen die een betekenisvolle impact kunnen hebben op het leven van mensen met dementie en hun naasten.

Lees meer

Course Human Computer Interaction

Course 12-4-2023 & 27-4-2023

Ben je geïnteresseerd in het ontwerpen van technologieën voor en met kwetsbare mensen en hun omgeving door hen te betrekken in het ontwerp- en onderzoeksproces? Schrijf je dan in voor deze course in Human Computer Interation!

Lees meer

Aanraking in ons dagelijks leven: de Dutch Touch community

Event | 12-2022

Afgelopen maand was het weer mogelijk voor de leden van de “Dutch Touch” gemeenschap in Nederland om fysiek elkaar te ontmoeten, deze keer op de Universiteit van Utrecht. Voor een wetenschappelijk onderzoeksgroep die aanraking, en met name affectieve aanraking in de breedste zin van het woord, bestudeert wel een ‘raison d’être’ (…)

Lees meer

Interview Nel en Ton Krieger: “We leven bij de dag en genieten met volle teugen

Interview | 12-2022

Ruim 9 jaar geleden ging Nel Krieger met vroeg-pensioen. Al kort hierna, na een rijk leven als locatie-verantwoordelijke van twee verzorgingshuizen valt haar op dat echtgenoot Ton regelmatig tekenen van vergeetachtigheid vertoont…. Lees bijgaand meer over de vooruitstrevende en persoonsgerichte benadering van (…)

Lees meer

AI voor mensen met dementie: ‘Co-design is key’

Zorgvisie | 30-11-2022

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur, tijd voor reflectie. In Het jaar van blikken bestuurders en experts uit verschillende zorgbranches terug op 2022. Wijnand IJsselsteijn, hoogleraar en directeur van het Expertise Centrum Dementie & Technologie, bijt het spits af. Hij vertelt over nieuw onderzoek naar persoonsgerichte dementiezorg middels (…)

Lees meer

PhD Defense Maarten Houben

Cursor | 01-11-2022

Op 1 november verdedigde een van onze gewaardeerde teamleden en prettige collega, Maarten Houben, zijn PhD over het ontwerp van alledaagse geluiden bij mensen met dementie. Met trots kunnen we mededelen dat het werk van Maarten cum laude werd gewaardeerd! Maarten zal verbonden blijven aan het ECDT (…)

Lees meer

Inspirerende sprekers op mini-symposium

Event | 01-11-2022

Op 1 november promoveerde Maarten Houben cum laude op zijn proefschrift “Design for Everyday Sounds in Dementia”. Na de promotieplechtigheid gaven drie van de gerenommeerde commissieleden een lezing over hun passie en werk in het veld van Dementie, Technologie en Design tijdens het door het ECDT georganiseerde mini-symposium (…)

Lees meer

Expertise Centrum @ Alzheimer Europe

Event | 19-10-2022

Van 17 tot 19 oktober vond in Boekarest, Roemenië, de Alzheimer Europe Conference 2022 plaats. Tijdens het door Alzheimer Nederland gesponsorde evenement kreeg ECDT de kans om haar huidige en toekomstige onderzoeksprojecten te bespreken. Tijdens het evenement verzorgden drie sprekers presentaties waarin het werk van ECDT (…)

Lees meer

Terugblik op DDAI

Event | 30-06-2022

Met grote getalen zijn de deelnemers naar Eindhoven afgereisd, luisteren geboeid naar de sprekers en tonen zich enthousiast tijdens de workshops in de middag. Tijdens de pauzes biedt de fantastische locatie de mogelijkheid om op het terras buiten te gaan zitten, te netwerken, de exposities te bezoeken of gewoon te genieten van de mooie bosrijke omgeving.

Lees meer

Interview met Trudy

Interview | 10-2022

Op een van die talloze prachtige zonovergoten dagen van deze zomer worden we hartelijk welkom geheten in het mooie huis van Trudy van Helmond. Trudy is al meer dan 10 jaar voorzitster van de Katholieke Bond Ouderen (KBO) in Eindhoven en enorm betrokken bij het wel en wee van de oudere in onze samenleving. Als ECDT trekken we samen met Trudy (…)

Lees meer

ECDT op Dementia Lab

Event | 22-09-2022

Afgelopen week was het Expertise Centrum Dementie & Technologie goed vertegenwoordigd op de Dementia Lab Conference 2022 in Leuven, georganiseerd door LUCA School of Arts en KU Leuven. Zo hebben onze Francesca Toso en Rens Brankaert een workshop en lezing gegeven over Certification-D, een project in samenwerking met bedrijven uit het veld (…)

Lees meer

ECDT op CHI ’22

Event | 24-05-2022

De ‘ACM CHI Conference on Human Factors in Computing’ is de meest vooraanstaande internationale conferentie in het veld van mens-machine interactie. De afgelopen editie mocht weer op locatie plaats hebben – dit keer in New Orleans. Het ECDT was erbij met twee papers – van Myrthe Thoolen en Maarten Houben. […]

Lees meer

De winnaars van de World JAIN Challenge!

Nieuws | 06-04-2022

De initiatiefnemers van de World JAIN Challenge organiseerden een wedstrijd om ontwerpers en ontwikkelaars die betrokken zijn bij de hulp aan mensen met dementie en hun omgeving, samen te brengen. Tijdens een feestelijke ceremonie in Den Haag op 6 april heeft Minister Conny Helder (Minister Langdurige Zorg en Sport) […]

Lees meer

Peter Thuis: een man met meerdere ‘petten’

Interview | 06-2022

Bij het Expertise Centrum Dementie & Technologie zijn wij niet alleen geïnteresseerd in onderzoek naar en toepassingen van Warme Technologie, maar ook in de inhoudelijke programma’s van zorgopleidingen. […] Peter Thuis, expert en ervaringsdeskundige, en onder meer bestuursvoorzitter van ROC Gilde […]

Lees meer

ECDT verwerft leidende rol onderzoek AI & Dementie

Nieuws | 03-2022

We delen graag het fantastische nieuws dat NWO/ZonMW recentelijk een miljoenenproject heeft toegekend aan een breed consortium, geleid door ons Expertise Centrum voor Dementie & Technologie. Dit project, genaamd QoLEAD (Quality of Life by use of Enabling AI in Dementia), gaat de brug slaan tussen AI en warme zorg ten […]

Lees meer

Conferentie AI & Dementie

Event | 03-2022

Op 30 juni 2022 organiseert het ECDT de eerste conferentie voor Dementie, Design en AI in Eindhoven. Voor onderzoeksinstellingen, zorgprofessionals, bedrijven, mantelzorgers en voor jou!

Lees meer

Koken met Dementie

Nieuws | 03-2022

Zolang mogelijk zelf en eenvoudig je lievelingseten kunnen bereiden kan het thuisgevoel en het zelfvertrouwen van een persoon met dementie een enorme boost geven. Lees hoe Sonja Bouten heerlijke knoflook champignons bereidt met een beetje behulp van de toepassing van Yvon Ruitenberg.

Lees meer

Interview Hans Arnold

Interview | 12-2021

Hans Arnold en het Joint Artificial Intelligence Network “JAIN” zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Een man en zijn organisatie” waarmee we vanuit ons Expertise Centrum Dementie & Technologie (ECDT) aan de TU/e een bijzondere samenwerking hebben opgebouwd. Wij interviewden hem […]

Lees meer

Interview Sonja Bouten

Interview | 10-2021

Sonja (54) is twee jaar geleden gediagnosticeerd met jong dementie. Wij interviewden haar om te praten over de uitdagingen, over hoe technologie kan bijdragen maar ook over de mooie momenten van het leven.

Lees meer

Tikkie Terug

Nieuws | 10-2021

Met het programma “Tikkie Terug” wil PSV Foundation een bijdrage leveren aan de acceptatie en integratie voor mensen met dementie. Het programma dat mede ontwikkeld is door studenten van Rens Brankaert van Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven bestaat uit activiteiten die gericht zijn op het […]

Lees meer

“Warme technologie voor mensen met dementie”

Eindhovens Dagblad | 20-07-2021

Lees meer

“Warme technologie plaatst mensen met dementie centraal

Cursor | 16-07-2021

Lees meer

ECDT @ 29th Alzheimer Europe Conference

Event | 25-09-2019