De winnaars van de World JAIN Challenge

De winnaars van de World JAIN Challenge

Joint Artificial Intelligence Network (JAIN) is een organisatie die mensen met geheugenverlies, waaronder dementie, wil helpen om hun zelfredzaamheid en levenskwaliteit te behouden. JAIN bevordert de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) in producten die mensen met geheugenverlies en dementie kunnen helpen.

Van links naar rechts: Jill Mulder, Hans Arnold (JAIN), Marie-Christine Vierhout en Hans-Elias de Bree.

De winnaar van het “beste product” tijdens de World JAIN Challenge is het Nederlandse bedrijf Genus Care, van Marie-Christine Vierhout. Zij hebben een digitale fotolijst met slimme software ontwikkeld, die mensen met Alzheimer kan helpen om langer zelfstandig thuis te wonen. De technologie gebruikt bovendien AI om ongebruikelijk gedrag te detecteren.

In de categorie “beste prototype” kwam het bedrijf DeepVibes van Frederico Allegro en zijn team uit de UK uit de bus. Hij heeft als doel de kwaliteit van leven van mensen met dementie én hun mantelzorgers te verbeteren door een toepassing op basis van kunstmatige intelligentie te ontwikkelen op basis van evidence-based reminiscentietherapie. De app stimuleert gesprekken, legt ze vast in de app en houdt zo deze herinneringen digitaal en eenvoudig beschikbaar. De opnames worden geanalyseerd met kunstmatige intelligentie-technologie en informeren over de cognitieve en taalkundige vaardigheden.


De World JAIN Challenge door de ogen van Maartje… Maartje Meiland (27 jaar) is humanistisch geestelijk verzorger in verschillende verpleeghuizen in Amsterdam en heeft tijdens de World JAIN Challenge in Stockholm haar moeder, Franka Meiland, vooraanstaand dementie-expert en voorzitter van de WJC jury, vergezeld.