ECDT op CHI 2023

ECDT op CHI 2023!

Conferentie gefocust op interactieve digitale technologieën om de wereld te verbeteren.

Onderzoekers van het Expertisecentrum voor Dementie & Technologie waren opnieuw aanwezig op de jaarlijkse CHI-conferentie (uitgesproken als ‘kai’), die plaatsvond in Hamburg, Duitsland van 23 tot 28 april. De ACM CHI-conferentie is de grootste internationale conferentie op het gebied van mens-computerinteractie.

Yvon Ruitenburg’s Happje
Yvon Ruitenburg presenteerde haar paper: ‘Happje: Stimuleren van Samenwerkend Koken voor Mensen met Dementie’. Dit paper beschrijft de dertien iteratieve prototypes die zijn gemaakt en geëvalueerd met mensen met dementie, en beschrijft lessen en inzichten uit het ontwerpproces. Dit paper concludeert dat intuïtieve en stapsgewijze instructies, samen met het gezamenlijk uitvoeren van taken, effectief de waargenomen drempel om te koken voor mensen met dementie kunnen verminderen. De foto hier onder toont het uiteindelijke ontwerp: Happje.

Cursus georganiseerd door het ECDT
Maarten Houben, Minha Lee en Rens Brankaert, samen met collega’s Kellie Morrissey (Universiteit van Limerick) en Sarah Foley (University College Cork), gaven de cursus: ‘HCI-onderzoek in gevoelige omgevingen: lessen geleerd uit technologieontwerp en ethische uitdagingen bij dementie’. Deze cursus bood concrete richtlijnen voor HCI-onderzoek in gevoelige omgevingen, gebaseerd op eerdere onderzoekservaringen met dementie. Ze deelden hoe deze lessen van toepassing zijn in gevoelige omgevingen met betrekking tot het ontwerpen voor en samen met mensen met dementie, en welke algemene implicaties dit heeft voor design en computertechnologie.

De cursusbeschrijving is gepubliceerd in de CHI2023 Extended Abstracts-proceedings: https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3544549.3574193

Na de cursus organiseerden het ECDT ook een netwerklunch met de cursusdeelnemers en andere onderzoekers die werkzaam zijn in het kader van dementie, zoals Jenny Waycott (Universiteit van Melbourne), Diego Muñoz (Swinburne University of Technology), Sonja Pedell (Swinburne University of Technology), Gubing Wang (Tilburg University) en anderen. Deze netwerklunch bood een mooie gelegenheid voor HCI-onderzoekers die werkzaam zijn in het kader van dementie om betekenisvolle discussies te voeren en ideeën uit te wisselen. We kijken uit naar toekomstige samenwerkingen en het verder uitbreiden van dit internationale netwerk!

Een foto van de cursus gegeven door het ECDT bij CHI 2023

Workshop georganiseerd door het ECDT
Ten slotte was Minha Lee betrokken bij het organiseren van de workshop ‘CUI@CHI: Inclusief ontwerp van spraakgebaseerde systemen over modaliteiten en mobiliteit’, om de CHI-gemeenschap te betrekken bij inclusiviteit van op spraakgebaseerde systemen voor gemarginaliseerde en kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals mensen met dementie. Tijdens deze workshop presenteerde Yvon Ruitenburg haar werk over ‘Het aanpassen van Conversational User Interfaces aan de communicatiebehoeften van mensen met dementie’, en presenteerde Rucha Khot haar werk over ‘Robots voor Temporele Ervaringen: Co-ontwerpen met mensen met dementie’.

De workshopbeschrijving is gepubliceerd in de CHI2023 Extended Abstracts-proceedings: https://doi.org/10.1145/3544549.3573820

Bij ECDT zijn we trots dat we ons werk op het gebied van dementie en technologie hebben kunnen delen met de internationale onderzoeksgemeenschap, en we zullen onze inspanningen voortzetten om onderzoek te doen en Warme Technologie te ontwikkelen voor mensen met dementie.

Yvon Ruitenburg die haar werk deelt op CHI 2023